Lue tiedote ePressi.comissa


Täsmätoimia kohdennettava kehysriihessä myös eläkeläisille

Tiedote. Julkaistu: 07.03.2022, 09:00
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry vaatii hallituksen huhtikuisesta kehysriihestä myös eläkeläisille suunnattuja täsmätoimia sekä Kela-korvausten jättileikkauksista luopumista.

Hallitus ilmoitti 18.2. keinoista, joilla energian hinnannousua hyvitetään kansalaisille. Eläkeläisliittojen etujärjestö pitää erittäin epäoikeudenmukaisena päätöstä, jolla hinnan nousu hyvitetään suoraan vain palkansaajille työmatkavähennyksen parantamisen muodossa sekä maatalouteen vapauttamalla tuotantorakennuksia kiinteistöverosta määräajaksi. Samalla ilmoitettiin suosituksesta, että energian hinnannoususta aiheutuneet kohonneet asumisen kulut otettaisiin huomioon toimeentulotukea myönnettäessä.

Energian kallistuminen iskee erityisen pahasti pieni- ja keskituloisten kansalaisten kukkaroon, sillä heidän tuloistaan suhteellisesti suurin osa menee juuri energiakulujen kaltaisiin pakollisiin menoihin. Monille ikääntyneille välttämättömät palvelut ovat saavuttamattomissa ilman omaa henkilöautoa. Julkisen henkilöliikenteen palvelujen ostoihin ja kehittämiseen varattuja määrärahoja on vuosi vuodelta vähennetty ja se onkin monilla paikkakunnilla supistunut olemattomiin.

- Hallituksen päätöksen jälkeen puhjennut Ukrainan kriisi ja sen tuomat pakotteet ja vastapakotteet tulevat entisestään korottamaan energian ja polttonesteiden hintoja tulevaisuudessa. EETU vaatii hallitusta kehysriihessään miettimään tilannetta uudelleen ja osoittamaan hintojen nousun takia suoria tukimuotoja myös eläkeläisille, sanoo EETUn puheenjohtaja Simo Paassilta.

Kela-korvausten jättileikkauksesta on luovuttava

Hallitus on leikkaamassa Kela-korvauksista noin 40 prosenttia ensi vuonna. STM valmistelee parhaillaan 64 miljoonan euron leikkausta yksityisen hoidon ja tutkimusten Kela-korvauksiin. Asiaan liittyvän lakiluonnoksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle kesällä. Valtio käytti yksityisen sairaanhoidon ja tutkimuksen Kela-korvauksiin 90 miljoonaa euroa vuonna 2020. Korvauksen tukemana tehtiin maassamme 3,3 miljoonaa sairaanhoitokäyntiä.

- Kelan ilmoittaman arvion mukaan osa Kela-korvauksista kutistuisi lakimuutoksen seurauksena nollaan. Tämä olisi käsittämätön päätös tilanteessa, jossa koronan aiheuttamaa hoitovelkaa pitää päästä nyt purkamaan tehokkaasti ja ihmiset tarvitsemansa hoidon piiriin, jatkaa puheenjohtaja Simo Paassilta.

Edellisen kerran Kela-korvauksia leikattiin tuntuvasti vuonna 2016. Tiedämme, että yksityisten palveluiden käyttö väheni tuolloin eniten pienituloisilla. Hekin joutuvat joskus käyttämään yksityisiä palveluita, koska terveyskeskukseen ei aina pääse niin nopeasti kuin tarvitsisi. Sieltä ei myöskään saa kaikkia erikoislääkäripalveluita. Nyt on olemassa todellinen uhka, että pienituloisilta loppuu mahdollisuudet yksityisten palveluiden käyttöön kokonaan.

- Hallituksen tavoite parantaa julkisia palveluja ja niihin pääsyä on mitä kannatettavin. Parlamentaarinen työryhmä linjasi marraskuun 2021 lopussa, että yksityisen hoidon ja tutkimusten Kela-korvausjärjestelmää ja sen rahoitusta voidaan tarvittaessa uudistaa vasta sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ovat saaneet toimintansa käyntiin. EETU vetoaakin nyt sen puolesta, että hallitus kunnioittaa työryhmän linjausta ja asian tarkastelu ja mahdolliset päätökset tehdään vasta sitten kun tiedetään, että miten sote-palveluiden järjestäminen hyvinvointialueilla onnistutaan järjestämään, päättää Simo Paassilta.

Lisätietoja:
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry
puheenjohtaja, kunnallisneuvos Simo Paassilta, puh. 050 522 1201

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n jäsenjärjestöissä on lähes 300 00 jäsentä. Jäsenjärjestöt ovat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry. Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf. Vuoden 2022 puheenjohtajajärjestö on Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry


Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon


Elinvoimaa- koulutukset kaikille eläkkeensaajille!!!!

Kyseisen linkin alta löytyy kaikki oleellinen kyseisiin koulutuksiin!!!

www.ekl.fi/jasenille/elinvoimaa

Piirin tiedoituksia
 

Tässä uutiskirjeessä:

  • osallistumispakettien hinnat nousevat 18.3. jälkeen
      
  • majoitustilanne Sokos hotelleissa
      
  • toritapahtuman onnittelut 16.6.
      
  • juhlakulkue 16.6.
Osallistumispakettien hinnat
nousevat 18.3. jälkeen

Muistattehan varata EKL 60-vuotisjuhlien osallistumispaketit 18.3. mennessä, niin saatte ne edullisempaan hintaan. Tämän jälkeen hinnat nousevat hiukan.
Lisätietoa osallistumispaketeista

Osallistumispakettien varaukset: Satu Välimaa puh. 045 1104 122 tai 09 6126 8428
Huom! Osallistumispaketteja ei voi ostaa paikan päällä.
Majoitustilanne

Joensuun keskustahotelleissa (Sokos hotellit Kimmel ja Vaakuna) on kiintiöissämme jäljellä enää rajoitetusti huoneita.
Kolin kansallispuiston maisemissa sijaitseva Break Sokos Hotel Koli sekä Break Sokos Hotel Bomba Nurmeksessa tarjoavat vielä vapaita huoneita juhlavieraiden käyttöön.
Kolilta matkaa Joensuuhun on noin 60 kilometriä ja Bombalta noin 125 kilometriä.
Toritapahtuma 16.6.

Torstaina tavataan torilla! Torilava odottaa juhlijoita ja onnittelijoita klo 10 alkaen. Onnittelunsa juhlivalle liitolle voi kukin osoittaa haluamallaan tavalla: puheella, runolla, laululla, soitolla, tanssilla jne. Lavalle ovat tervetulleita niin soolot, duot kuin ryhmätkin!
Torilavan esitysten kesto on rajattu kolmeen minuuttiin, jotta mahdollisimman monet ehtivät onnittelunsa esittää. Onnitteluajat jaetaan varausjärjestyksessä.

Onnittelujen varaukset 31.5.2022 mennessä: Marja Raitoharju puh. 040 450 6565
Varauksen yhteydessä kerro: nimi (ryhmissä yhteyshenkilö), yhdistys, puhelinnumero sekä esityksen laji ja mahdollinen nimi.
Juhlakulkue 16.6.

Toritapahtumasta jatkamme matkaa iloisena kulkueena kohti pääjuhlaa ja Joensuu Areenaa. Juhlakulkueeseen järjestäydytään piireittäin ja jokaisen piirin toivotaan omassa kulkueosiossaan tuovan esille kaikkea sitä toimintaa, joka eläkkeensaajan elämään tuo iloa ja hyvää mieltä. Kulkueessa saa näkyä ja kuulua tapahtuman teema: ”Ilo asuu eläkkeensaajissa” mitä erilaisimmin tavoin.
Myös räväkämmät ja äänekkäämmät kulkueenosat ovat tervetulluita mukaan. Nyt saa hullutella ja ottaa ilon irti!
Juhlakulkueen järjestäytymiseen liittyen lisäohjeita tulee myöhemmin keväällä. Piirit voivat ilmoittautua mukaan kulkueeseen 31.3.2022 mennessä Marja Raitoharjulle.

Lisätietoja tapahtumasta antavat:
Marja Raitoharju                                                            Petra Toivonen
järjestösuunnittelija                                                        järjestöjohtaja
puh. 040 450 6565                                                         p. 050 306 8816

Seuraa myös kotisivujamme

Linkit
EKL-60-vuotta
Hotelli Kimmel Joensuu
Hotelli Vaakuna Joensuu
Sokos Koli
Sokos Bomba⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
ELÄKKEENSAAJIEN KESKUSLIITTO EKL ry tiedottaa!!!!!!


Jäsenhankintakampanjan palkitsemiset. Hallitus oli aiemmin päättänyt, että koronan takia kampanjaan otetaan huomioon vuodet 2020 ja 2021. Todettiin, että jäsenhankintakampanjan aikana välillä 1.1.2020 - 15.11.2021 liiton jäsenmäärä putosi reilusti. Suurimmat syyt edellä mainittuun on tiedossa olevan valossa, että jäsenhankintaa ei koronan takia voitu suorittaa sekä se, että olemassa olevista jäsenistä suuret joukot jättivät jäsenmaksunsa maksamatta koska koronan takia ei toimintaa ollut tarjolla. Nyt kannattaakin jäsenhankintaa jatkaa tehostetusti tulevat vuodet ja sen lisäksi kannattaa keskittyä myös siihen, että miten jäsenmaksunsa kahden edellisen vuoden aikana maksamatta jääneet saadaan houkuteltua takaisin yhdistyksiin. Vaikka jäsenmäärä tippui, niin hallitus päätti jäsenhankintakampanjan osalta palkita koronasta huolimatta prosentuaalisesti piireissä eniten jäsenmääräänsä nostaneen yhdistyksen sekä valtakunnallisesti prosentuaalisesti eniten jäsenmääräänsä nostaneen yhdistyksen. Yhdestä piiristä ei palkittavaa yhdistystä löytynyt, koska siellä ei yksikään yhdistys ollut nostanut jäsenmääräänsä 1.1.2020 – 15.11.2021. Piirin paras yhdistys -palkinto on arvoltaan 200 € ja sen saa 13 yhdistystä. Yhdistykset ovat seuraavat: Myllypuron Eläkkeensaajat ry Lappilan Eläkkeensaajat ry Jämsänkosken Eläkkeensaajat ry Suonenjoen Eläkkeensaajat ry Ruokolahden Eläkkeensaajat ry Veitsiluodon Eläkkeensaajat ry Mäntyharjun Eläkkeensaajat ry Kuusamon Eläkkeensaajat ry Hervannan Eläkkeensaajat ry Ilmajoen Eläkkeensaajat ry Vasa Pensionstagare rf Porvoonseudun Eläkkeensaajat ry Runosmäen Eläkkeensaajat ry. 

Valtakunnan paras yhdistys palkitaan 400 eurolla ja sen saa Tohmajärven Eläkkeensaajat Pohjois-Karjalan piiristä. Yhdistys nosti jäsenmääräänsä koronasta huolimatta kampanja-aikana peräti 62,5 prosenttia. Palkintorahat siirretään yhdistysten tilille vuoden 2022 alussa. Yksittäisiä jäsenhankkijoita ei esitetty palkittavaksi koska piireiltä ei tullut kampanjan päätyttyä tietoja asiaan liittyen.

Piirin tiedotuksia


TOIMINTAKALENTERI 2022

SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET:

Kevätkokous,

Kokouksessa käsitellään vuoden 2021 toimintaa ja tapahtumia sekä piirin taloutta. Kokousjärjestelyistä vastaa Holvijärven Eläkkeensaajat ry.

marrask.2022 Syyskokous,

Kokouksessa valitaan piirin toimijat ja päätetään jäsenmaksuista sekä toiminnasta vuonna 2020.Kokousjärjestelyistä vastaa Reijolan Eläkkeensaajat.

KOULUTUKSET:

Kotisivu koulutukset tänä vuonna on ykkösasia.

Piiri on mukana Verkosta virtaa –projektissa. Pyrimme järjestämään neuvontapisteitä. Liitto järjestää vertaisohjaajille jatkokoulutuksen.

 Bokkia koulutus Kontiolahti

 Järjestökoulutus

KILPAILUT:  

1.3.-30.4.2022 Liiton liikunnan haastekampanja

Siinä kilpaillaan piirien ja yhdistysten välillä liikuntasuoritusten määrillä

Huhtikuu.2020 Bokkia piirin mestaruus kisa

Paikka Kitee

 Piirin pilkkikilpailut Polvijärvellä

Sarjat Naiset, miehet sekä kolmihenkiset joukkueet.


MUU TOIMINTA:

    EKL:n piirin pilkkikilpailu Polvijärvellä Viinijärven jäällä. Tukikohtana Saarilan ranta 16.03.2020           

    Kesäpäivä

   Kirkkopäivä tai kirkkokonsertti. Järjestelyistä vastaa

JUHLAT:     


MATKAT      

EKL 60 vuotta!!